vineri, 17 decembrie 2010

Mic indreptar

Se sta pe ganduri...
Se cumpara de la supermarche 1 bucata ciolan intreg(mare, cat mai mare) afumat bine, se inspecteaza ciolanul sa fie si carne si grasime in proportii potrivite
Se cumpara de la supermarche 1 varza alba mare proaspata.
Se ia de la hotel oala mare de inox.
Se cumpara pe drum putina slanina "de la tarani" tot afumata.
Se toaca varza, nici marunt dar nici mare...potrivit.
Se pune putin ulei pe fundul "la oala". Putin.
Se pune varza cam asa de 2 degete grosime. Se pune putina sare peste toata suprafata de varza intainsa ca un pat.
Se pune ciolanul. Se aseaza frumos ramanand spatiu intre el si peretii "la oala"
Se pune varza in spatiul ramas si se acopera tot ciolanul. Cum s-a acoperit ciolanul cu un strat subtire de varza, se pune un strat de slanina mai sus amintita, taiata nici gros nici subtire. Deasupra se acopera totul cu maxim 3 degete grosime de varza. Se pune iar putina sare.
Se toarna putin ulei pe toata suprafata. Nu mult dar se toarna.
Se toarna apa. E singura oara cand se pune apa. Pe parcurs nu e voie sa se mai puna apa! De loc! Si se pune cam asa pana la jumatatea "la oala" poate putin mai sus de jumatate.
Se lasa la fiert mai intai fara capac. Pana se ajunge la fierbere. Cand incepe sa fiarba, se pune capacul. Se inspecteaza din cand in cand...asa pentru farmec si miros. Nu se amesteca. Se lasa din cand in cand fara capac pentru cateva minute, apoi se pune iar capacul. Se gusta din cand in cand pentru a se vedea daca e gata varza. Daca e moale, fiarta. Cand e fiarta, si ai vrea sa opresti focul...
Se pun deasupra 2 lunguri de pasta de rosii...
Se pune capacul si se lasa 2-3 minute.
Se ridica capacul, se amesteca doar stratul de deasupra!
Se pune capacul, se mai lasa 2-3 minute la fiert.
Se opreste focul.

Rezulta cel mai bun ciolan cu varza! Si putina slanina!
A se servi fiu cu mamaliguta fie cu paine proaspata. Si un vin rosu.

Pofta buna.

Niciun comentariu: