luni, 18 octombrie 2010

De ce iubim femeile?!

Sincer sa fiu habar nu am.

Dar am retinut ceva fain:
"there is a pub
we all want to go
his name is....
HEAVEN"

Citesc enorm de mult in ultimul timp...de fapt nu citesc ci ascult. Eu nu pot adormi fara televizor, film, zgomot, antena 3, discovery. Si cum la "castel" nu am televizor, am epuizat extrem de rapid colectia de filme, unele le-am revazut si de 3 ori...am adormit pe ele.
Asa ca mi-am dar jos niste audiobook-uri, imi infig castile in urechi si adorm asa. Am de ascultat mai multe. Am ascultat pana acum Codul lui Da Vinci(desi citisem si cartea dar vocea e misto si ma adoarme), crima si pedeapsa (same si are si accent moldovenesc vocea), Mircea Cartarescu -- De ce iubm femeile (auzisem si de mult imi doream sa citesc cartea) si incep acum la biblie...
Auzsem ca frate daca nu citesti Cartarescu -- de ce iubim femeile nu existi. Sau ceva de genul.
Am ascultat cartea cu mare mare atentie (nu am adormit) si apoi am stat sa "analizez". Eu ori sunt tampit ori nu inteleg ceva. In afara de ultimul pasaj, intitulat "De ce iubim femeile" intregul audio mi s-a parut de-a dreptul patetic! Sau nu sunt trendy...sau..nu sunt figurist sa pot spune "ai citit cartarescu?! ce fain!"--figurist si fitos oricum nu sunt, trendy nu stiu, dar stiu ca mereu am spus cam ce gandesc.
Bun...ce deduc eu, repet, fara ultimul pasaj:
-- ca Cartarescu a fost un tocilar
-- ca Cartarescu frustrat
-- ca Cartarescu sufera ca a fost un tocilar frustrat
-- ca lui Cartarescu i se pare fain si extraordinar sa scrie despre "aventurile" lui in materie de sex
Mie nu mi se pare deloc subiect de carte ca mergi in concediu 1 data pe an la mare la nudisti, ca in ultima seara faci sex cu cineva (ca o traditie), si ca admiri o grasa care vine si ea la nudisti. Si faci comparatii, si metafore si tot felul de artificii ale limbajului sa descrii lucrul asta. Daca tu crezi ca e un subiect de mandrie ca si TU (repet mie mi-a lasat impresia de frustrat) reusesti sa faci sex...pe mine m-ai pierdut. Deci ce am inteles eu din prima parte: ca el merge la mare la nudisti 1 data pe an de nu stiu cati ani...are o traditie din lucrul asta. Ca in acest concediu face sex cu una ultima seara.Ca a admirat o grasa si s-a uitat la toate falusurile si vaginele de pe plaja respectiva. Dar toate descrise intr-un limbaj "cult" si cu metafore. 0 barat
In a doua povestire "Irish cream" cred ca se cheama...la un castel in Irlanda, cu inca 2 poete si niste poeti irlandezi trebuiau sa faca niste poezii si aia sa le traduca. Aia isi adusesera cu ei si potai. Si el nu intelegea nimic. Descrie castelul, oita din pat care era calda..bla bla...si ca in ultima seara si-o trage cu una din potai "prin toate gaurile si in mai multe feluri". Si se si imbata morti in fiecare seara si mai ales in ultima cand bea fara rasuflare 1/2 sticla de wisky. 0 barat. Ca te-ai sexat cu o betiva si o drogata cand si tu erai la fel. Limbajul e demential insa pe alocuri: comparatii "ca panza unui paiajen" "stele ca praful de heroina" si altele sau "am intrat in ea in mai multe feluri si in mai multe gauri".Asa zice dl Cartarescu.
A treia e o poveste de dragoste misto.
Ma rog...
Unde e fantasticul?! Ca Cartarescu se fute?! Ca Cartarescu vorbeste si el urat?! Ca Cartarescu bea? Ca Cartarescu are tupeul sa scrie despre asa ceva?! Ca face niste comparatii si are un limbaj pe alocuri cult si elevat la adresa sexelor?!
Chiar nu am inteles eu nimic?!?! Asa se pare!!!
Dar in acelsi timp ma gandesc...daca as scrie eu pe temele astea?!?! Pai nu imi ajung 10 carti sa povestesc betii, aventuri, trairi si altele...si eu nu sunt nici frustrat.

"there is a pub
we all want to go
his name is....
HEAVEN"

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bro' !

"De ce iubim femeile" e un manual al labelor.
Evident ca imediat ce a iesit pe raft l-am inhatat la fel cum inhat cea de-a 4-a bere din bar cand ma dovedeste setea.
O porcarie.
Citesc povestirile unui trist frustrat. Aveam cu totul alte asteptari si recunoasc faptul ca titlul e mai mult decat inspirat. O intrebare la care nu vom putea gasi raspunsul in veci pentru ca acesta nu exista.
Cartarescu l-a gasit. O laba.
Iubim femeile pentru ca noi suntem niste labagii, ca gandim cu capul cu un singur ochi si pentru ca ele
merg pe plaja la nudisti, si-o introduc prin castele si Cartarescu e un gunoi. D-aia iubim femeile.
Cel mai patetic personaj cotidian. Cea mai subtire tinuta intelectuala si cel mai labagiu scrib.
Sa-i fie rusine obrazului, haimana de 3 parale ! Mie imi e rusine ca i-am cumparat cartea.