marți, 22 ianuarie 2008

Ce inseamna interesul national?


In ziua de astazi, auzi din gura multor politicieni ca apara interesul national. Dar ce inseamna interes national? Ce doresc cetatenii sa faca politicienii pe care ii reprezinta? Iar aici singurul raspuns responsabil este urmatorul: ceea ce este mai bine pentru comunitate. Dar care este cea mai potrivita formula de a apara interesul comunitatii? Si aici exista o diversitate de pareri: unii cred ca este bine sa stai cu capul plecat, sa sustii Guvernul pentru ca acesta sa arunce ramasite de la masa bogatilor si in judetul din care vii, sa zambesti slugarnic mai-marilor Europei, pentru ca, nu-i asa, nu vrem sa cerem prea mult, nu vrem sa ii suparam - sunt acestea caile cele mai potrivite de sustinere a interesului comunitatii? Eu cred ca nu. Cu riscul de a te angaja intr-o batalie politica in care adesea se folosesc cuvinte dure si epitete anume cautate pentru a jigni, cel care isi propune sa isi serveasca cu adevarat comunitatea nu trebuie sa pretinda ca vede alb acolo unde este negru, nu trebuie sa ocoleasca - prudent, diplomatic si cu gandul la propriile interese - problemele care ii pot afecta pe cei de acasa si mai ales nu trebuie sa spere ca aceste probleme se vor rezolva de la sine.

Exista o singura reteta pentru a servi interesul comunitatii: sa nu rupi legatura cu oamenii normali, cu familiile din localitatea sau din judetul tau. Sa ii asculti, sa afli ce isi doresc, ce probleme au cei care trebuie sa reprezinte pentru tine mai mult decat alegatorii tai. Trebuie sa fie, simplu, "ai tai". Sa ai intotdeauna in gand faptul ca orice decizie, orice pas pe care il faci, va avea o urmare asupra acestora. Buna, daca iti faci treaba bine, proasta, daca iti faci treaba cum si-o fac multi politicieni in ziua de azi. Gheorghe, Vasile, Maria, Ana, vecinii de la bloc, vanzatoarea de la magazinul din colt, oamenii din autobuz. Acestia sunt barometrul meu, acestia sunt cei de a caror parere imi pasa, acestia sunt cei pentru care vreau sa pot spune, la incheierea mandatului meu, ca am facut ceva.
P.S. Cineva spunea ca unii politicieni sunt in stare sa promita poduri si celor care nu au ape. Mai nou, a aparut un alt model de politician: cel care cauta argumente si in piatra seaca, pentru a isi scuza colegii de partid care au dat cu bata in balta! Asa au inteles sa isi serveasca partidul unele morse intelepte care au petrecut o viata intreaga cu coloana vertebrala incovoiata si cu capul plecat in fata cuiva, si acel cineva nu s-a intamplat niciodata sa fie poporul roman.
Rares Niculescu, deputat PDL in Parlamentul European

Niciun comentariu: