marți, 20 aprilie 2010

* Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui.

Am ras de m-am spart...ziua a devenit mai luminoasa. O mica parte din ele...am ras si rad in continuare, fac doar o mica selectie a perlelor.

* In 1877 trupelor rusesti li s-a permis sa traverseze teritoriul Romaniei, impreuna cu tancuri si avioane, iar romanii le-au dat mancare si cazare contracost.


* Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.


* Alexandru Lapusneanu s-a tinut de cuvint atunci cind a spus: "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!" Dovada ca azi cel mai intilnit nume este Popescu.

* Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant "Tu esti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: "Da-mparate!" Pina la urma Mircea cel Mare, desi batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman cu citeva proverbe si zicatori bine plasate. Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita "inspre Dunare, o mina."

* Mihai Eminescu si-a intitulat poezia "Din valurile vremii..." vrand sa sugereze vremea si apoi nu a mai continuat titlul din nu stiu din ce motiv s-a razgandit si a inceput strofa I...


* Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze.


* Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. In balada "Miorita" este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.


* Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.

* Calin tine de mina mireasa care are parul lung de fericire. Ea lupta sa puna mina pe dragostea flacaului.

* Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata.

* Nichita Stanescu este un poet care se mira de orice. El se mira si de faptul ca oamenii aud si au urechi. Pai de ce? El n-a avut urechi? A vazut el vreun om fara urechi? Ma rog, da se zice ca asa este in poezie, sa te miri de toate si sa le pui pe toate unele subt altele, in randuri scurte, ca sa se vada ca sunt versuri.


* Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cat o carte groasa, si are atatea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intalnesti cu ea si in final.


* Basmul studiat de noi este Harap Alb si este un basm cult pentru ca este scris de un om cult, Eminescu. Atunci cand cel care scrie basmul este incult si basmul este incult, adica opus basmului cult, dar amandoua basmele sunt frumoase, numai ca unul este scris intr-un fel si celalalt in alt fel.


* Zoe si Tipatescu se iubeau pe la spate.

In cunoscuta balada Miorita,sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali,o oaie turnatoare,si un cioban care socheaza prin prostia lui


* Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Manole a pus-o la zid pe Ana si a inceput s-o lucreze !!!!! Letal, Bro ! Letal !!!!

Schite spunea...

nu e de ras...chiar deloc!banuiesc ca "perlele" sunt luate de la elevii care au dat bac-ul eventual capacitatea(asa era pe vremea mea).
e trista treaba...romana e unul din obiectele care mi-au placut cel mai mult.
nu sunt eu mare intelectuala, dar cel putin stiu sa scriu si sa vorbesc corect romaneste.
cat despre improvizatiile elevilor in ceea ce priveste oprele literare...mai bine ar fi lasat foaia goala decat sa fie asa penibili.
sunt putin revoltata din punctul asta de vedere....oke,inteleg ca nu stii mate, fizica, chimie,istorie, nu mai zic de limbi straine, dar romana??? trebuie sa fi prea lenes si prost sa nu pui mana macar sa inveti propia limba. si cand ma gandesc ca sunt tot mai multi astfel de elevi...:(pacat!